Veel gestelde vragen over Greencups en ecobekers

Wat en waarom Greencups

Wat is een ecobeker of Greencup?

De Greencup is een milieuvriendelijke herbruikbare beker van polycarbonaat (PC) of polypropyleen (PP). De beker kan gereinigd en daardoor veelvuldig worden gebruikt.

Waarom is het verplicht in Amsterdam?

Op 9 februari 2004 is door het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum besloten dat Greencups of ecobekers verplicht worden gesteld bij buitenevenementen. De Greencup of ecobeker is een alternatief voor de gebruikelijke afvalveroorzakende wegwerpbekers. Dit is zowel slecht voor het aanzien van het evenement als voor het aanzien van de stad en het milieu. De hoeveelheden afval en zwerfafval, die door een evenement veroorzaakt worden, kunnen aanzienlijk verminderd worden door deze wegwerpbekers te vervangen door een duurzaam alternatief. Een groot gedeelte van het afval dat tijdens een evenement vrijkomt, bestaat uit plastic wegwerpbekers. Deze kunnen 80 tot 90 % van de totale hoeveelheid afval uitmaken. Glaswerk is gezien de veiligheidsrisico’s bij de meeste evenementen geen reëel alternatief.

Hoeveel bekers hebben wij op onze locatie nodig?

Hoeveel greencups er nodig zijn hangt af van veel factoren, zoals:

  • De type evenement
  • Het tijdstip van het evenement
  • Aantal te verkopen consumpties; afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers en de duur van hun verblijf, de weersomstandigheden, soort bezoeker (relatie hoog of laag consumptiegebruik), programma evenement, etc.
  • Aantal tap- c.q. verkooppunten; afhankelijk van soort tapinstallaties, spoelbakken aanwezig in bar, aantal barmedewerkers en onderlinge taakverdeling (tappen, verkopen, spoelen), etc.
  • Toegankelijkheid verkooppunt; goed te bereiken, wachttijden.Maar om u een richtlijn voor het aantal te bestellen Greencups te geven geldt de volgende stelregel:
  • als deelnemer van de stichting Greencups kunt u bij bestelhistorie uw bestellingen uit het verleden terug vinden. Tevens is zichtbaar wat het aantal gebruikte bekers is geweest, zodat u dit als een besteladvies kunt hanteren om onnodige kosten te besparen.
  • bereken of schat het aantal bezoekers in op uw piekmoment (hierbij kan worden uitgegaan van 5 staande personen per vierkante meter)vermenigvuldig dit aantal met de factor 1½ voor een betrouwbare inschatting.
  • een alternatieve berekening is om het aantal wegwerpglazen waar u anders mee werkt, te delen door de factor 3 of 4. De deelfactor is afhankelijk van het aantal te drinken consumpties per uur. De praktijk wijst uit dat deze methode vaak teveel glazen oplevert.
Kunt u beter ecobekers huren of kopen?

Greencups heeft een financieel interessant systeem ontwikkeld waarbij u niet alleen de beker huurt, maar waarmee u ook de logistiek uit handen wordt genomen. U hoeft dus geen eigen inspanningen te leveren voor het transport, de reiniging voor opslag en de opslag zelf. Aangezien Greencups u zoveel voordelen oplevert voor het afnemen van kleine hoeveelheden, is het kopen van eigen bekers alleen voordelig wanneer u regelmatig eigen evenementen organiseert. Let wel: U dient er dan wel rekening mee te houden dat de bekers niet mee kunnen draaien in het collectieve systeem!

Wilt u meer weten over het aankopen van glazen voor uw gemeente neemt u dan contact op met ons voor alle mogelijkheden.

Kunnen ook andere steden Greencups huren?

Ja dat kan! Greencups glazen zijn ook geschikt voor andere steden. Het kan ook zijn dat uw gemeente bezig is met een Greencups concept waar u gebruik van kan maken. Gemeente Leiden en Haarlem zijn hier al mee gestart. Wilt u meer informatie over hoe gemeentes dit aanpakken neemt u dan contact met ons op.

Reinigen en statiegeld

Kan een Greencup worden gespoeld?

De Greencups zijn meerdere malen tijdens het evenement te gebruiken mits ze tussentijds worden gereinigd. Dit kan in een spoelbak mits deze is aangesloten op stromend water. Het water uit de spoelbak kan op het vuilwaterriool worden geloosd. Dit is bij vrijwel alle locaties waar evenementen plaatsvinden te realiseren. Daarbij moeten de hygiëneregels in acht worden genomen, zoals die ook gelden voor het spoelen van normaal glaswerk.

Hoe werkt het statiegeldsysteem?

Bij de eerste bestelling betaalt de klant voor de consumptie én statiegeld voor de Greencup. Bij een nieuwe bestelling levert klant de Greencup in en betaalt alleen nog de normale consumptieprijs. Zonder nieuwe bestelling ontvangt de klant het statiegeld terug in ruil voor de Greencup. Dit kan bij u of bij iedere andere deelnemend horecabedrijf.

Tip 1: zorg dat u voldoende wisselgeld in kas hebt!

Tip 2
: accepteer pas op het moment van betalen de lege ecobekers zodat u ze kunt beschouwen als betaalmiddel. Dit om rekenfouten en misverstanden over het aantal ingeleverde Greencups te voorkomen!

Tip 3: Indien mogelijk creëer een inleverpunt zodat barpersoneel geen statiegeld hoeft uit te keren. De bekers worden vanaf het inleverpunt weer aangevuld aan de bar.

Hoeveel statiegeld moet voor de Greencup worden gevraagd?

Het statiegeldbedrag van de Greencups NORMAL, STANDARD, LARGE en WIJN staat vast op € 1,- per beker.
De GREENTRAY hanteert een statiegeldbedrag van € 3,-.

Voor de uniformiteit van het gebruik van de beker staan deze bedragen vast. Dit komt iedereen ten goede, zowel bezoekers als ondernemers.

Wat is een goed retour systeem?

Een goede manier van inzamelen op een (buiten)evenement is een standaard statiegeldsysteem waar verplicht mee gewerkt moet worden. Het statiegeldbedrag is 1 euro is voor de GreenCup NORMAL, STANDARD, LARGE & WINE en 3 euro voor de GREENTRAY. Ook vanuit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan om met verschillende retour systemen te werken.

Wanneer Greencups glazen niet retour nemen?

Het kan voorkomen dat u glazen ontvangt aan de bar waar sigaretten op zijn uitgedrukt of andere toegepaste schade die niet door normaal gebruik zijn gekomen. U kunt de glazen dan niet accepteren voor inname voor statiegeld. Keer alleen het statiegeld retour uit als de glazen voorzien zijn van een Greencups logo.

Promotie

Hoe kunt u het publiek duidelijk maken dat u werkt met Greencups?

Een goede communicatie met uw klant is belangrijk voor het effectief inzamelen van de bekers. Daarnaast dient u uw barmedewerkers goed te instrueren. Op onze website kunt u de toolkit downloaden van onze site, hier vind u alle informatie om uw personeel en bezoekers meer te vertellen over het systeem.

Bij het statiegeldsysteem adviseren wij u de bezoekers te informeren over de hoogte van het statiegeld (€ 1,- per Greencup en € 3,- per Greentray) en waar de Greencups kunnen worden ingeleverd.

Promotiemateriaal dient bij alle verkooppunten en bars duidelijk zichtbaar op ooghoogte aanwezig te zijn. Tevens staat op de Greencup een icoon op de glazen met 1 euro plus een aanvullende tekst. Dit verhoogt de attentiewaarde.

Bestellen

Hoe bestel ik bij Greencups?

Bestellen kan eenvoudig op onze website nadat u zich heeft geregistreerd.

Stap 1: Registreren
Met een aantal gegevens registreert u uw horecagelegenheid op onze website. U ontvangt de bevestiging van inschrijving en vervolgens uw toegang tot uw account.

Stap 2: Bestellen
U kiest uw glazen of trays en besteld het aantal kisten

Stap 3: Betalen
U betaald online uw Greencups en ontvangt de factuur

Stap 3: Bezorgen
Wij komen uw Greencups brengen naar de opgegeven locatie volgens planning

Stap 4: Uw evenement
Uw evenement gaat gebruik maken van Greencups zorg ervoor dat uw barpersoneel en bezoekers op de hoogte zijn van uw statiegeldsysteem.

Stap 5: Ophalen
Wij komen de glazen weer ophalen op de afgesproken locatie. Zorg ervoor dat de glazen altijd netjes ingepakt zijn volgens onze inpakvoorbeelden. Ons GreenTeam telt altijd op locatie hoeveel glazen er mee terug gaan. U tekent hiervoor.

Stap 6: Reinigen
De glazen worden netjes gesorteerd en gereinigd en weer droog opgeslagen in het magazijn. Het kan voorkomen dat er glazen tussen zitten die niet meer ingezet kunnen worden als Greencup. Wij noemen dit uitvalglazen. Deze glazen worden gerecycled en de uitval wordt genoteerd.

Stap 6: Eindfactuur
U ontvangt de eindfactuur, hier kunnen de ontbrekende items als deksels, kisten, uitvalglazen of korting op geplaatst worden. U betaald deze factuur middels overboeking. 

Kunnen ook andere steden Greencups huren?

Ja dat kan! Greencups glazen zijn ook geschikt voor andere steden. Het kan ook zijn dat uw gemeente bezig is met een Greencups concept waar u gebruik van kan maken. Gemeente Leiden en Haarlem zijn hier al mee gestart. Wilt u meer informatie over hoe gemeentes dit aanpakken neemt u dan contact met ons op.

Bezorgen jullie altijd gratis?

Bestellingen binnen Amsterdam tijdens de grote evenementen zijn altijd gratis. Bestellingen buiten Amsterdam wordt een toeslag of een palletprijs voor gerekend.

Hoe weet ik dat mijn bestelling is gelukt?

Bestellingen die direct betaald zijn met iDEAL, krijgen direct een bevestiging in het systeem dat ze zijn besteld. U ontvangt van ons ook een factuur in de mail en deze vind u ook terug op uw dashboard.

Hoe weet ik dat de website veilig is?

Wij streven ernaar om ervoor te zorgen dat bestellingen gedaan worden in een veilig en betrouwbare omgeving.

Ons webadres begint met https:// en niet met http://. De’s’ staat voor secure dit betekend veilig. Daarnaast zie je ook een slotje op de website staan. Zie je dit in de url dan weet je dat je in een veilige omgeving zit.

Waar kunnen bekers worden besteld?

Er zijn verschillende leveranciers van ecobekers. Bij de Greencups kunt u huren en deelnemen aan een uniform en collectief systeem. U krijgt van Greencups het fullservice heldere concept, de kwaliteit en service die u gewend bent van ons.

Bestellen kan eenvoudig op onze website nadat u zich heeft geregistreerd.

Betaalmethoden

Hoe kan ik betalen?

Op onze website kunt u direct betalen middels iDeal of uw factuurbedrag overmaken met overboeking.

iDeal

Op onze website betaald u binnen een veilige omgeving middels Ideal.. Wanneer de glazen na het huren gereinigd en gecontroleerd zijn ontvangt u van ons de eindfactuur. Deze kunt u betalen zoals u gewend bent de facturen te betalen.

Overboeking

Kunt u binnen uw bedrijf geen gebruik maken van iDeal, dan kunt u middels overboeking wel uw bestelling plaatsen. Houdt u er rekening mee dat bedragen die met overboeking betaald moeten worden voor levering van de glazen op onze rekening staat. Wanneer het bedrag niet op tijd is bijgeschreven kunnen we de uitlevering van de glazen niet garanderen. Greencups is dan ook niet verantwoordelijk hiervoor.

Het Greenteam staat voor u klaar!

Neem contact op met ons om u te helpen bij vragen en bestellingen. Dit kan via onderstaande knop, telefoonnummer +31 (0)85 743 8500 of via onze chat.

Samen met u maken we de wereld een stukje schoner!

Contact